Jammer maar helaas cellulitis is een huidaandoening dat bij elke vrouw voorkomt, dik, dun, klein, groot,… We hebben er allemaal last van.

Cellulitis komt vooral bij vrouwen voor. Dat is niet eerlijk, maar we kunnen er niets aan doen. We hebben nou eenmaal een andere huid dan mannen. Ons elastische bindweefsel is bijvoorbeeld veel zachter en losser. Mede door de invloed van hormonen neemt de spankracht van elastische vezels af: daardoor zet zich meer vet in de cellen van de onderhuid af. Deze kunnen in omvang met een tienvoud van hun oorspronkelijke volume toenemen en het zwakke bindweefsel tot aan het huidoppervlak duwen. Hierdoor ontstaan bobbels en putjes in het huidoppervlak: cellulitis dus! Natuurlijk zijn er ook andere factoren die cellulitis veroorzaken zoals een eenzijdige, ongezonde voeding en te weinig beweging.

De afgelopen twee decennia hebben steeds meer vrouwen last van cellulite gekregen. Maar liefst negentig procent van de westerse vrouwen heeft er in min of meerdere mate last van. De reden van deze explosieve stijging is te wijten aan de almaar slechter wordende leefgewoonten. Ongezonde voeding, de anticonceptie-pil, medicijngebruik en gebrek aan beweging zijn onder andere debet aan de alom gehate sinaasappelhuid.

Cellulite komt voornamelijk voor op benen, billen en heupen. Het is te herkennen aan een huid met afwisselend putjes en bultjes al dan niet samengaand met pijnlijke plekken. Cellulite wordt grotendeels veroorzaakt door ophopingen van vocht, vet en afvalstoffen.

Vooral een verstoring van de doorbloeding en het lymfesysteem ligt ten grondslag aan de overmatige ophopingen. Als de ophopingen lange tijd aanwezig zijn, raken deze verhard.
Hierdoor worden het vocht, vet en de afvalstoffen ingesloten. Doordat de ophopingen onregelmatig zijn, duwen ze de huid onregelmatig naar buiten met als gevolg de putjes en bultjes. Er bestaan verschillende cellulitevormen en gradaties, die ieder een andere behandelmethode vereisen.

Cellulite gaat bijna nooit vanzelf weg. Goede voeding en beweging kunnen helpen maar meestal is er meer voor nodig. Een succesvolle aanpak vraagt om uitwendige behandelingen, ontgiftingskuren en andere aspecten die je gezondheid bevorderen en helpen cellulite doeltreffend en langdurig aan te pakken.
Niet alleen je levensstijl is verantwoordelijk voor cellulite. Ook je huidstructuur, aanleg voor spieren en figuurvorm zijn van belang. Het ene type vrouw is gevoeliger voor cellulite dan het andere. Zo zullen vrouwen met in verhouding smalle schouders en brede heupen, ook wel peervormig figuur genoemd, meer kans op cellulite hebben. Voor sommigen is die kans zelfs zo groot dat indien zij cellulite willen verkomen, zij hier langdurig veel energie in moeten steken.

In het kort: hoe ontstaat cellulitis?
– Vrouwelijke hormoonhuishouding
– Aanleg
– Eenzijdige voeding
– Te weinig beweging

Wat doe je tegen cellulitis?

Probeer eens:

Een stimulerende borstelmassage. Vijf minuten droogborstelen (met bijvoorbeeld een houten borstel) geeft de stofwisseling en de bloedsomloop een flinke oppepper. Oefen tijdens de massage een niet al te grote druk uit en masseer altijd richting het hart.

Een vitaliserende wisseldouche. Eindig je normale douche eens door met een koude waterstraal over heupen, billen en bovenbenen te gaan. Doe hetzelfde dan weer met warm water en eindig met een koude straal. Je lichaam reageert met een vrhoogde bloedsomloop, lymfe-activiteit en een snellere stofwisseling.

Regelmatig te bewegen. En met name lopen, zwemmen en fietsen zijn goed om de bloedsomloop te stimuleren!

bij de schoonheidsspecialiste. Bij de schoonheidsspecialiste kun je tegenwoordig speciale massages boeken (ze staan ook wel bekend als lymfedrainage), Cryoplise, radiofrequentie er bestaan verschillende behandeling die helpen tegen cellulite. Je ziet bij deze apparaten ook het verschil maar het is belangrijk om na de kuur je cellulite te onderhouden!

ezond te eten en veel te drinken. De kunst is om evenwichtig te eten. Dus niet eenzijdig, maar afwisselen met verschillende (gezonde) producten en maaltijden. Vergeet ook niet om minimaal 1,5 liter water per dag te drinken. Water spoelt zure stofwisselingsproducten weg.

Kijk hieronder voor een lijst gezonde voedingswaarden:

What to eat?

Vetarm kalfs- of rundvlees of gevogelte
Witte vis
Karnemelk
Groenten
Salades
Rauwkost
Kiemen
Vers fruit
Vijgen
Gedroogde vruchten
Volkoren producten
Mineraalwater
Groene thee
Kruidenthee

Mythe 1: Cellulite = cellulitis
Vraag je dermatoloog wat je aan je cellulitis kan doen, en hij of zij zal waarschijnlijk wel begrijpen wat je bedoelt. Sinaasappelhuid is een kwaal die door veel vrouwen (en zelfs enkele mannen) verguisd en aangekaart wordt. Maar eigenlijk is cellulitis een niet zo onschuldige aandoening van de huid: een onderhuidse bacteriële ontsteking die gepaard gaat met koorts en pijn en medisch behandeld moet worden. Terwijl cellulite een vrij onschuldig cosmetisch probleem is, veroorzaakt door een oneven vetverdeling en vochtophopingen. We kunnen er gerust mee leven. Als we dat zouden willen.

Mythe 2: eigen schult, dikke bult
Ontkennen heeft geen zin, onze levensstijl heeft wel degelijk invloed op cellulite. Steek je hand op als je een zittend beroep hebt, in je vrije tijd weinig beweegt, niet altijd even gezond eet of al eens een koffie, frisdrank of glas wijn drinkt. Maak je geen zorgen, onze hand stak ook in de lucht. Een ongezonde levensstijl doet cellulite geen goed, dat is ondertussen voldoende bewezen. Maar het is niet de enige oorzaak van alle chesterfieldleed. Familiale aanleg, hormonale invloed en zelfs je leeftijd kunnen ook een rol spelen. En verklaren waarom mensen met een hoger gewicht geen cellulite hebben, terwijl hun buren met een normale BMI er wel mee kampen.

Mythe 3: Vermageren is de beste remedie
De eerste keuze om vet te elimineren: diëten. Helaas doen velen onder ons dat vooral wanneer de nood het hoogst is.Tijdens de wintermaanden baart cellulite ons minder zorgen, we wikkelen er gewoon een extra laag wol rond. Uit het oog, uit het hart. Daardoor wordt de verleiding natuurlijk groot om op donkere ochtenden een extra boterham met choco te smeren of op feestelijke dagen nog eens langs het dessertbuffet te passeren. Tijd genoeg om die winterjas weg te werken! En dat klopt, maar al dat jojoën heeft een nefast effect op de oneven vetverdeling onder je huid. En dus op je cellulite. Je kan beter een gezond gewicht proberen te bereiken en vooral te behouden. Dat kan op twee duurzame manieren: schaaf je ongezonde eetgewoontes bij en beweeg voldoende. We hebben het allemaal al duizendmaal gehoord, onze oprechte excuses dat we het niet spannender, revolutionairder of makkelijker konden maken.

Mythe 4: liposuctie helpt
Als cellulite – onder andere – veroorzaakt wordt door vet, dan laten we dat toch gewoon verwijderen? We gingen het probleem rationeel aanpakken en dit is daar een schoolvoorbeeld van, niet? Bovendien is vetverwijdering met de nieuwste technieken zo gebeurd. Helaas is die denkwijze te mooi om waar te zijn. Cellulite verbetert niet na een liposuctie, integendeel. Door vetcellen te elimineren, verzwakt je onderhuidse spanning en gaat je huid nog meer in een deuk liggen.

Mythe 5: Je kan je glad smeren
Nee, er bestaan geen wonderingrediënten die je billen in enkele weken putvrij maken. Maar op een mooi verzorgde, glanzende huid valt cellulite wel minder op. Bovendien helpen masseerbewegingen vochtophopingen reduceren. Natuurlijk is het kneedwerk dat je zelf uitvoert minder intensief en effectief dan de massages die een professional aanbiedt, eigenhandig of met behulp van een machine. Intensieve lymfedrainages hebben hun nut al bewezen in de strijd tegen cellulite. Maar weet wel dat ze niet instant werken en dat je ook na een succesvolle behandelreeks niet permanent cellulitevrij bent; geregelde opvolgbehandelingen blijven een must. En weet vooral ook dat aan die behandelingen een stevig prijskaartje hangt. Om te voorkomen dat het cellulite erger wordt en om behaalde resultaten in stand te houden helpt smeren wel!

Mythe 6: Zon doet cellulite verdwijnen
Stel je voor: in de winter verstoppen we al onze schoonheidsfrustraties achter de hipste modetrends en na een portie zomerzon ontpoppen we weer tot de sierlijke vlinder die we eigenlijk zijn. Niet dus. Misschien zien je benen er beter uit met een bruine teint, omdat de kleurschakeringen die cellulite veroorzaken minder opvallen. Maar dat is een louter optisch effect. De zon verbetert de intensiteit van cellulite helemaal niet. Sterker zelfs: uv-stralen hebben een nefaste invloed op je huidkwaliteit en doen je spiegelbeeld of selfie op termijn meer kwaad dan goed. Wie toch wil profiteren van het camouflerende effect van een gebronsde topcoat, kan beter met zelfbruiners aan de slag. Succes!

Mythe 7: Alleen onsportieve mensen kampen ermee
Fout. Getuigen de foto’s die af en toe opduiken van atleten en topmodellen met cellulite. Je zal maar op zo’n manier te kijk gezet worden. Gelukkig bestaat er ondertussen zoiets als #bodyshaming. Of wat dacht je van #cellulitesaturday? Achter de eerste hashtag gaan kritische stemmen schuil die het niet meer slikken dat mensen op hun uiterlijk afgerekend worden. #cellulitesaturday is dan weer de noemer waaronder heel wat vrouwen zich verzamelen die openlijk uitkomen voor hun vrouwelijkheid, inclusief cellulite. Niemand is perfect. Sportief of niet, slank of curvy, groot of klein, oud of jong, iedereen kan cellulite hebben. Want iedereen heeft een genetische aanleg en hormonen, twee medeoorzaken van cellulite. Zou het niet fijn zijn mocht niemand daar meer voor veroordeeld worden?

Mythe 8: Joggen maakt je slank en strak
Ja en nee. Joggen of een andere cardiotraining helpt je om gewicht te verliezen of, als dat niet nodig is, op een gezond gewicht te blijven. Dus trek je sportschoenen aan, of je nu cellulite hebt of niet. Maar het zijn vooral spierverstevigende oefeningen die een sinaasappelhuid kunnen beïnvloeden. Een betere spiertonus rekt je huid op, waardoor hoogtes en laagtes minder zichtbaar worden. Sportieve conclusie? Combineer cardio en gerichte oefeningen als je tegen de zonvakantie een strakker lijf wil. Ga joggen, fietsen, zwemmen … Rol die sportmat uit in je woonkamer en oefen met je eigen lichaams-gewicht. Of sleep er thuis of in de fitness extra gewichten bij om de intensiteit van je work-out te vergroten.